top of page
Search

Hangosta paljastui neuvostokenraalin valtava, toisen maailmansodan aikainen komentokeskus

Kenraali Sergei Kabanov rakennutti itselleen maanalaisen komentokeskuksen Hankoon sen jälkeen, kun Natsi Saksa oli hyökännyt Neuvostoliittoon ja saksalaiskoneet olivat pommittaneet kaupunkia kesäkuussa 1942. Täältä kenraali johti Hangon rintaman taisteluja kesäkuusta 1941 joulukuun alkuun samana vuonna.

Komentokeskuksen on kerrottu olleen ”loistelias” mutta todellisuus on nyt tehtyjen tutkimusten perusteella ollut varsin erilainen.

Komentokeskuksen rauniot löydettiin ”Hanko 1941” projektin sota-arkeologien tutkimustyön tuloksena vuonna 2021. Tänä vuonna massiivisen maanalaisen rakennelmia on kaivettu esiin arkeologien ja heitä avustavien koululaisten toimesta.


Tutkimukset jatkuvat laajamittaisilla kaivauksilla yhden kuukauden ajan vuonna 2023 ja tämän jälkeen raunioista on tarkoitus tehdä sotahistoriallinen matkailunähtävyys. Kaivauksiin voi osallistua kuka tahansa sotahistoriasta kiinnostunut.

Kabanovin komentokeskuksen kaivaukset rahoittaa entinen hankolainen, nykyinen kesähankolainen Kari Karvinen. Koululaiskaivauksiin on saatu rahoitus Thure Gallénin säätiöltä. Kaivaus on myös osa Hangö Sommarunin yhteisöarkeologista kurssitoimintaa.

Kuvat: Hanko 1941 projekti ja SA-Kuva

1,501 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page